Μενού Κλείσιμο

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία καινούργιων πολύ μικρών και μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων σε κάθε γωνιά της χώρας προβλέπει το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (2014-2020), το οποίο φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και θα «τρέξει» στους πρώτους μήνες του 2018. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυτού, που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», ανέρχεται στο ύψος των 120 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επένδυσης θα μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Βεβαίως, κάθε τουριστικό επενδυτικό σχέδιο θα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο των 400.000 ευρώ, ωστόσο το επιπλέον ποσό δεν θα επιδοτείται, αλλά θα πρέπει να καλύπτεται είτε με ίδια κεφάλαια είτε με δανεισμό. Επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο των 25.000 ευρώ δεν θα θεωρούνται επιλέξιμα και δεν θα είναι δυνατή η υποβολή τους.

 

Θέσεις απασχόλησης

 

Το ύψος της κρατικής επιδότησης ανά επένδυση καθορίζεται στο 45% (55% η ιδιωτική συμμετοχή), ενώ το ποσοστό αυτό θα μπορεί να φτάνει ακόμα και στο 50% εφόσον στο επενδυτικό σχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία νέων σταθερών θέσεων απασχόλησης. Δηλαδή, ένας επενδυτής θα μπορεί να λαμβάνει δωρεάν επιχορήγηση έως και το ύψος των 200.000 ευρώ.

 

Ηδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση, έχει καταρτίσει τον αναλυτικό οδηγό εφαρμογής της νέας δράσης του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό και εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να προχωρήσει στην επίσημη προκήρυξη.

 

Ποιοτικές προδιαγραφές

 

Η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ευγενία Φωτονιάτα δήλωσε στο «Βήμα» ότι «η νέα δράση για την ενίσχυση της ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων σχεδιάστηκε με βασικό στόχο την επένδυση σε υψηλής ποιότητας τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που πρόκειται να επιδοτηθούν έχουν τεθεί υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελεί προτεραιότητα στον σχεδιασμό μας και για τον λόγο αυτόν δίνεται κίνητρο επιπλέον έντασης ενίσχυσης κατά 5% στις νέες τουριστικές επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε πρόσληψη προσωπικού».

 

Δικαιούχοι του νέου προγράμματος θα είναι επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης (από την ερχόμενη εβδομάδα) μέχρι και την ημερομηνία της πρώτης εκταμίευσης της επιχορήγησης.

 

Οι δικαιούχοι

 

Επίσης, δικαιούχοι θα μπορούν να είναι και επιχειρήσεις που έχουν ήδη συσταθεί, αλλά μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης (έως την ερχόμενη εβδομάδα) το ΑΦΜ τους δεν έχει αναπτύξει καμιά οικονομική δραστηριότητα (μηδενικός κύκλος εργασιών) και οι ίδιες δεν έχουν λάβει σήμα λειτουργίας τουριστικού καταλύματος. Ωστόσο, θα μπορούν να διαθέτουν άδεια δόμησης για το νέο τουριστικό κατάλυμα που θέλουν να εντάξουν στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» θα είναι οι εξής δραστηριότητες:

 

Κύρια καταλύματα

 

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Ξενοδοχεία δυναμικότητας από 20 έως και 50 κλίνες, κατηγορίας άνω των τριών αστέρων. Σημειώνεται ότι η δυναμικότητα του ξενοδοχειακού καταλύματος θα μπορεί να είναι και μεγαλύτερη των 50 κλινών, καθώς αυτό δεν θα αποτελεί αιτία αποκλεισμού – απόρριψης της πρότασης. Ωστόσο, το τμήμα του επενδυτικού σχεδίου που θα επιδοτηθεί θα αφορά μέχρι το όριο των 50 κλινών, καθώς πέραν του ορίου αυτού η χρηματοδότηση θα γίνεται με ίδια κεφάλαια.

 

  • Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα 33/1979.

 

  • Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping), κατηγορίας τριών αστέρων και άνω. Ειδικά για τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) ο ανώτατος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στα 200.000 ευρώ.

 

  • Ξενώνες νεότητας (youth hostels).

 

Μη κύρια καταλύματα

 

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες υπό τον περιορισμό ότι ο ελάχιστος αριθμός των κατοικιών θα ανέρχεται σε τρεις. Το σύνολο των καταλυμάτων αυτών θα πρέπει να αποκτήσει ειδικό σήμα λειτουργίας.

 

  • Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (3 και 4 κλειδιών) υπό τον περιορισμό ότι η ελάχιστη δυναμικότητα θα ανέρχεται σε 10 κλίνες.

 

Οι παραπάνω ελάχιστοι περιορισμοί θα πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου. Μη συμμόρφωση με την παραπάνω απαίτηση μπορεί να επιφέρει ανάκληση της απόφασης ένταξης.

 

Τουριστικά γραφεία

Ως τουριστικά νοούνται τα γραφεία του άρθρου 1 του Ν. 393/1976.

Τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.

Οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων άνω των 50 cc.

Οι Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (ΤΕΟΜ) που έχουν ένα ή περισσότερα τουριστικά λεωφορεία.

 

Τα ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.

 

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

 

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται:

Αθλητικός τουρισμός: Στη θάλασσα, σε λίμνες – ποτάμια και σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή και αστικές και ημιαστικές περιοχές.

Θαλάσσιος τουρισμός: Περιλαμβάνονται δραστηριότητες αναψυχής που συνδέονται με τις θαλάσσιες περιηγήσεις.

Τουρισμός υπαίθρου: Περιλαμβάνονται ο φυσιολατρικός τουρισμός, ο τουρισμός παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης, ο περιπατητικός τουρισμός και ο περιηγητικός τουρισμός.

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ

Δημήτρης Μπεκιρτζής

τηλ.:210 7474100, fax:210 7474180