Μενού Κλείσιμο

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

Τουριστικά καταλύματα – Που θα ασφαλίζονται πλέον οι ιδιοκτήτες τους
Δόθηκε στην δημοσιότητα η ερμηνευτική εγκύκλιος για την ασφάλιση των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του νόμου 4144/2013

Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων τα ακόλουθα:

1. Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων έως και 5 δωμάτια.

Με τις νέες διατάξεις, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α΄ 118) και του π.δ. 33/1979 (Α΄ 10), όπως ισχύουν, και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. δυναμικότητας έως και πέντε (5) δωματίων, σε ολόκληρη την επικράτεια, ασφαλίζονται στον Ο.Γ.Α..

Εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασφαλίζονται από άλλη εργασία ή απασχόληση σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο ή λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο παραμένουν στην ασφάλιση του ασφαλιστικού τους φορέα και δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α..

2. Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων από 6 έως και 10 δωμάτια.

Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α΄ 118) και του π.δ. 33/1979 (Α΄ 10), όπως ισχύουν, και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. δυναμικότητας από έξι (6) μέχρι και δέκα (10) δωματίων, σε όλη την επικράτεια, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Γ.Α..

Εάν τα πρόσωπα αυτά δεν είναι παράλληλα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε. στην 1η ασφαλιστική κατηγορία αυτού, με την υποχρέωση της ανά τριετία μετάβασης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 5 του Π.Δ. 258/2005 (Α΄ 316).

Εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασφαλίζονται από άλλη εργασία ή απασχόληση σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο ή λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο παραμένουν στην ασφάλιση του ασφαλιστικού τους φορέα και δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε..

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις των παλαιών ασφαλισμένων του Ε.Τ.Α.Α. που παράλληλα έχουν στην ιδιοκτησία τους τουριστικά καταλύματα δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 60 του ν. 3996/2011 περί συνάφειας της επαγγελματικής τους δραστηριότητας με την ιδιότητα του μηχανικού, υγειονομικού ή νομικού.

3. Ιδιοκτήτες – μέλη εταιριών πλην Ε.Π.Ε. και Α.Ε. – τουριστικών καταλυμάτων έως και 10 δωμάτια.

Σε περίπτωση ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης των κατά τις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 58 τουριστικών καταλυμάτων από εταιρία οποιασδήποτε νομικής μορφής, πλην Ε.Π.Ε. και Α.Ε., υπάγεται κατά περίπτωση στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α. ή Ο.Α.Ε.Ε. ένας εκ των εταίρων και προαιρετικά οι λοιποί εφόσον βέβαια έχουν ασφάλιση σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης από άλλη εργασία ή απασχόληση.

Εάν οι λοιποί εταίροι δεν ασφαλίζονται σε κανέναν άλλον ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης για άλλη εργασία ή απασχόληση, η ασφάλισή τους στον Ο.Γ.Α. ή τον Ο.Α.Ε.Ε. καθίσταται υποχρεωτική.

Παράδειγμα 1: Τρία μέλη Ο.Ε. – ιδιοκτήτες καταλύματος 5 δωματίων
Ο Α είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών.
Ο Β δεν είναι ασφαλισμένος σε κανένα ασφαλιστικό οργανισμό.
Ο Γ είναι συνταξιούχος του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ..
Οι εταίροι αποφασίζουν μεταξύ τους να ασφαλιστεί ο Α για τη δραστηριότητα της εταιρίας.

Έτσι, ο Α ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον Ο.Γ.Α..
Ο Β ασφαλίζεται και αυτός υποχρεωτικά στον Ο.Γ.Α., δεδομένου ότι δεν υπάγεται σε κανένα ασφαλιστικό οργανισμό από άλλη εργασία ή απασχόληση.
Ο Γ θα έπρεπε να ασφαλιστεί στον Ο.Γ.Α., δεδομένου ότι δεν είναι ασφαλισμένος σε κανένα ασφαλιστικό φορέα και η διάταξη προβλέπει ρητά την απαλλαγή μόνο όσων είναι ασφαλισμένοι και όχι συνταξιούχοι, πλην όμως ο Ο.Γ.Α. δεν ασφαλίζει συνταξιούχους (άρθ. 34 του ν. 1140/81 όπως ισχύει) και ως εκ τούτου ο Γ δεν θα ασφαλιστεί σε κανέναν ασφαλιστικό οργανισμό.

4. Ιδιοκτήτες – μέλη Ε.Π.Ε. και Α.Ε. – τουριστικών καταλυμάτων ανεξαρτήτως δυναμικότητας δωματίων.

Σε περίπτωση ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης τουριστικών καταλυμάτων από εταιρία νομικής μορφής Ε.Π.Ε. και Α.Ε., έχουν εφαρμογή οι καταστατικές διατάξεις του Ο.Α.Ε.Ε. όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν (άρθρο 49 του ν. 4144/2013). Ως εκ τούτου, όλα τα μέλη των Ε.Π.Ε., καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. των Α.Ε. που είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον, υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε..

5. Ιδιοκτήτες – ατομικών επιχειρήσεων ή εταιριών οποιασδήποτε νομικής μορφής – καταλυμάτων δυναμικότητας 11 δωματίων και άνω.

Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με οποιαδήποτε νομική μορφή των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α΄ 118) και του π.δ. 33/1979 (Α΄ 10), όπως ισχύουν, και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ., δυναμικότητας έντεκα (11) δωματίων και άνω, σε όλη την επικράτεια, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε., στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, με την υποχρέωση της ανά τριετία μετάβασης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 5 του Π.Δ. 258/2005 (Α΄ 316).

6. Για όσους, έως την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, ασφαλίζονταν στον Ο.Γ.Α., η ασφάλιση παραμένει ισχυρή και δεν αναζητούνται εισφορές από τον Ο.Α.Ε.Ε.. Αντίστοιχα, η ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. παραμένει ισχυρή και δεν αναζητούνται εισφορές από τον Ο.Γ.Α..

7. Με τις διατάξεις του άρθρου 58 κρίνεται η υπαγωγή στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α. ή Ο.Α.Ε.Ε. των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων που είναι ήδη δραστηριοποιούμενοι. Προφανώς, με τις ίδιες διατάξεις κρίνονται και τα πρόσωπα που θα δραστηριοποιηθούν μετά τη δημοσίευση του ν. 4144/2013.