Μενού Κλείσιμο

ΔΗΛΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ε9 ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ

 

Επειδή  εχουν παρουσιαστεί αρκετά προβλήματα με τον τρόπο και τον χρόνο δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης του Θανόντα από τους κληρονόμους καλό θα ήταν να θυμιθούμε κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να μην μας καταλογιστούν πρόστιμα άδικα.

Σε περίπτωση θανάτου οι νόμιμοι κληρονόμοι (εγγυτέροι συγγενείς ) πρέπει σε 1(ένα) μήνα από την ημερομηνία θανάτου να προσθέσουν στην περιουσιακή τους κατάσταση Ε9 τα ακίνητα που δικαιωματικά αποκτούν με το ποσοστό που τους αναλογεί ( σε περίπτωση οικογένειας ο γονέας εν ζωή το 25% και τα τέκνα το 75% ) ώς εξ αδιαθέτου κληρονόμοι  βάζοντας αυτή την αιτιολογία στο Ε9 αμέσως σας ζητάει την ημερομηνία θανάτου για να υπολογίσει το περιθώριο του μήνα που απαιτείται.

Δεν χρειάζεται να γίνει η αποδοχή κληρονομιάς και μετά να δηλωθουν τα ποσοστά τους αυτό είναι λάθος διότι η ημερομηνία απόκτησης είναι η επομένη του θανάτου.

Αν παρόλα αυτά γνωρίζεται ότι υπάρχει κληρονομιά τότε μπορείτε να μην μεταβάλετε το Ε9 σας μέχρι την δημοσίευση της διαθήκης  που η ημερομηνία της δημοσίευσης της σας καθορίζει τον 1 μήνα για την μεταβολή της περιουσιακή σας κατάστασης αυτή είναι η περίπτωση εκ διαθήκης κληρονόμου.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση από τίς παραπάνω όταν ο θάνοντας είχε ακίνητο το οποίο ήταν μισθωμένο θα πρέπει να συντάξουν οι κληρονόμοι νέο μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ενοικιαστή διότι οπως είπαμε παραπάνω είναι δικαιωματικά ιδιοκτήτες του ακινήτου απο την επόμενη ημέρα του θανάτου.

Και επαναλαμβάνω δεν χρειάζεται να γίνει αποδόχη κληρονομιάς για αυτή την ενέργεια.

Μια άλλη περίπτωση πιό πολύπλοκη αλλά όχι σπάνια είναι να δηλωθούν τα ακίνητα από τους εξ αδιαθέτου κληρονόμους και στην πορεία ίσως και αρκετό καιρό μετά τον θάνατο να παρουσιαστεί διαθήκη η οποία να αναιρεί τους αρχικούς κληρονόμους.

Σε αυτή την περίπτωση δυστυχώς θα πρέπει εκ νέου να μεταβάλουμε το Ε9 μας με διαγραφή των ακινήτων αυτών μνημονεύοντας  ώς αιτιολογία διαγραφής την εν λόγω διαθήκη.

Οι κληρόνομοι επίσης πρέπει να μεριμνήσουν σύντομα να προσκομίσουν στην Εφορία του θανόντα τα παρακάτω δικαιολογητικά για να δηλώσουν τον θάνατο στο Μητρώου .

Προσοχή επειδή η Συμβολαιογράφος θα χρειασθεί το Ε9 του θανόντα κατά την Αποδοχή φροντίστε πρίν από την επίσκεψή σας στο Μητρώο της Εφορίας να έχετε εκτυπώσει ή αποθηκεύσει ηλεκτρονικά τα Ε9 του διότι μετά την ενημέρωση του Μητρώου ως πρός τον θάνατο δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη η υπηρεσία Ε9 στο Taxis για τον θανόντα και θα χρειασθεί να μεταβείτε στην Εφορία να σας το εκτυπώσουν από εκεί και να υποστείτε την οποιαδήποτε ταλαιπωρία.

 

Δικαιολογητικά

Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου

Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών

Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης από το οικείο Πρωτοδικείο ή Ειρηνοδικείο .

Δεν είναι απαραίτητο να παρίσταται όλοι οι κληρονόμοι αρκεί ένας εξ αυτών χωρίς εξουσιοδότη των υπολοίπων.

Μόνο σε περίπτωση τρίτου ατόμου (πχ λογιστή τότε ο ένας κληρονόμος να εξουσιοδοτήσει με γνήσιο υπογραφής αυτόν)

 

ομάδα taxdoctor

Κοζωνάκης Παναγιώτης