Μενού Κλείσιμο

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣHΣ ΑΠΥ -ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ-ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ-ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1078378 ΕΞ 14.5.2013
Χρόνος έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών από λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές ή από καθηγητές όταν αυτοί παραδίδουν κατ’ οίκον φροντιστηριακά μαθήματα

Αθήνα, 14/05/2013
Αρ. Πρωτ.: Δ15Β 1078378 ΕΞ 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η)
ΤΜΗΜA Β΄

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ. : 101 84 Αθήνα
Τηλέφωνο : 210 3610030
FΑΧ : 210 3642682

Θέμα: «Χρόνος έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών από λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές ή από καθηγητές όταν αυτοί παραδίδουν κατ’ οίκον φροντιστηριακά μαθήματα»

1. Από το συνδυασμό των διατάξεων της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 7 και της παραγράφου 14 του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ. – ν. 4093/2012) προκύπτει ότι, η απόδειξη λιανικών συναλλαγών για την παροχή υπηρεσίας εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παροχής ή κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε. Πάντως, η απόδειξη δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία.

2. Από τα προαναφερόμενα συνάγεται σαφώς ότι, για την παροχή υπηρεσιών λογοθεραπείας ή φυσικοθεραπείας ή παράδοσης κατ’ οίκον φροντιστηριακών μαθημάτων από καθηγητές, η απόδειξη λιανικών συναλλαγών εκδίδεται στο χρόνο που με βάση την ειδικότερη συμφωνία ολοκληρώνεται η υπηρεσία (π.χ. ανά ώρα, ανά μήνα, ανά τρίμηνο, ανά έτος, εφάπαξ κ.λπ.) ή κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε και πάντως όχι πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία (στο σύνολό της ή μέρος αυτής). (σχετικό έγγραφο Δ15Β 1129194 ΕΞ 4.10.2010).

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι, για την παροχή υπηρεσιών λογοθεραπείας ή φυσικοθεραπείας σε μεμονωμένες επισκέψεις ιδιωτών – πελατών η απόδειξη λιανικών συναλλαγών εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παροχής, δηλαδή με το τέλος κάθε μεμονωμένης επίσκεψης.

Ακόμη, σημειώνεται ότι, στις περιπτώσεις που παρέχονται υπηρεσίες λογοθεραπείας ή φυσικοθεραπείας για συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων (π.χ. είκοσι κ.λπ.) βάσει παραπεμπτικού από ιατρό ή νοσοκομείο κ.λπ., από το οποίο (παραπεμπτικό) προκύπτει ο αριθμός των επισκέψεων των ιδιωτών – πελατών, η απόδειξη λιανικών συναλλαγών εκδίδεται και σε αυτή την περίπτωση με την ολοκλήρωση της παροχής, δηλαδή με το τέλος του συνόλου των επισκέψεων ή κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε (π.χ. σε κάθε δεύτερη επίσκεψη καταβολή του ενός δεκάτου της συνολικής αμοιβής). Πάντως, η απόδειξη δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία (π.χ. την 31/12 ολοκληρώθηκαν πέντε επισκέψεις και συνεπώς πρέπει να εκδοθεί απόδειξη για την αμοιβή των πέντε επισκέψεων).

Ακριβές Αντίγραφο
Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
Ευθύμιος Σαΐτης

http://www.taxheaven.gr/

Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1078378 ΕΞ 14.5.2013
Χρόνος έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών από λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές ή από καθηγητές όταν αυτοί παραδίδουν κατ’ οίκον φροντιστηριακά μαθήματα (περισσότερα…)