Μενού Κλείσιμο

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 5.000€

Οσα φυσικά πρώσωπα έχουν εισόδημα έως 5.000€  αποκλειστικά για την χρήση 2013 δηλ. την δήλωση που θα υπαβάλουμε έως 30/06/2014 (εξαιρούνται όσοι έχουν επιχειρήσεις) θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών δηλ..
“οσοι αποκτήσουν εισόδημα από περιστασιακή εργασία π.χ  με απόδεξη δαπάνης  ή με Τιμολόγιο ή εισόδημα από ΟΑΕΔ ,κλπ με την τροπολογία αυτή θα έχουν την  φορολογική αντιμετώπηση των μισθωτών δηλ. την απαλλαγή του φόρου 2,100€ .
Συγκεκριμμένα η απόφαση έχει ώς εξής:

ο άρθρο 9 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους διαμορφώνεται:

—————

Άρθρο 9 ΚΦΕ

1. α) Το εισόδημα από μισθούς, συντάξεις και μισθούς με έκδοση τιμολογίου ή απόδειξης για παροχή υπηρεσιών υποβάλλεται σε φόρο σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Κλιµάκιο εισοδήµατος (ευρώ) Φορολογικός συντελεστής % Φόρος κλιµακίου (ευρώ) Σύνολο
Εισοδήµατος Φόρου
(ευρώ) (ευρώ)
25.000 22% 5.500 25.000 5.500
17.000 32% 5.440 42.000 10.940
Υπερβάλλον 42%

Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματα τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων

————–

β) Τροποποιείται η περίπτωση η’ του άρθρου 18 του ΚΦΕ (2238/1994)

Με τη τροποποίηση αυτή, και μόνο για τη χρήση 2013, δεν εφαρμόζονται στα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην αλλοδαπή οι διατάξεις του άρθρου 16 για τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, καθώς, η εφαρμογή των διατάξεων των τεκμηρίων αφορά τα φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και δεν μπορεί να εκτείνεται στα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα πηγής Ελλάδας.

η) Προκειμένου για φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην αλλοδαπή, εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα

η) Προκειμένου για αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες του άρθρου 16 φυσικού προσώπου που έχει τη φορολογική του κατοικία στην αλλοδαπή.

γ) Παρατείνεται, μέχρι την 31η Αυγούστου 2014, η προθεσμία που δίνεται στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για την έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας κατ’εφαρμογή του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας στα ζητήματα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση νομικού κενού. Η προηγούμενη διάταξη όριζε ότι οι αποφάσεις του κώδικα ΦΠΑ που είχαν εκδοθεί με εξουσιοδοτική διάταξη θα  ίσχυαν μέχρι την 31.3.2014.

Η παράγραφος 27 του άρθρου 66 του ΚΦΔ που αντικαθίσταται :

27. Αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, οι οποίες έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του Κώδικα Φ.Π.Α., που κυρώθηκε με το ν. 2859/2000, όπως αυτός ισχύει μέχρι την 31.12.2013, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι 31.3.2014 ή μέχρι την έκδοση αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εφόσον αυτές εκδοθούν σε προγενέστερο χρόνο.

Η νέα παράγραφος :

«27. Αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, οι οποίες έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του Κώδικα Φ.Π.Α., που κυρώθηκε με το ν. 2859/2000, όπως αυτός ισχύει μέχρι 31.12.2013, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι 31.8.2014 ή μέχρι την έκδοση αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εφόσον αυτές εκδοθούν σε προγενέστερο χρόνο.».

δ) Τροποποιείται η παράγραφος 6 του άρθρου 82 του Κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια με την οποία διευρύνεται η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου κληρονομίας από οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική αδυναμία να τον καταβάλουν με μετρητά, με μεταβίβαση ακινήτου. Για το λόγο αυτό με γνώμονα καταρχήν τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και παράλληλα για διευκόλυνση  των κληρονόμων, παρέχεται πλέον η δυνατότητα μεταβίβασης στο Δημόσιο, της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, χωρίς τον ισχύοντα περιορισμό της υπό τροποποίηση διάταξης, που προβλέπει  ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του υπό παραχώρηση ακινήτου  να έχει περιέλθει στους κληρονόμους από την κληρονομιά. Το προς μεταβίβαση κληρονομιαίο ή άλλο ακίνητο, θα πρέπει  να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και να μη βαρύνεται  με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος (προσημείωση, υποθήκη κ.λπ.).

ε) Με τη διάταξη της παραγράφου 3, για λόγους χρηστής διοίκησης και συνταγματικής ισότητας, παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης του άρθρου 63 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών, και στους φορολογουμένους οι υποθέσεις των οποίων είχαν εισαχθεί στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 70 Α του ν.2238/1994, με αίτημα διοικητικού  συμβιβασμού, και δεν εξετάστηκαν από αυτή έως τις 31.12.2013. Η εφαρμογή του άρθρου 50 του ν. 4238/2014 και στις περιπτώσεις αυτές συνεπάγεται τη σιωπηρή απόρριψη της προσφυγής αυτής σε περίπτωση παρόδου αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από την υποβολή σχετικής αιτήσεως του φορολογουμένου.